25 MCQs – AFU/IAAS (BSc. Ag / Forestry) Entrance Exam Questions With Answer

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

Forest In NepalMCQ | Entrance Exam
25+ MCQs of Entrance Exam with Answer
From : Botany
For: BSc.Ag / Forestry
Model: AFU / IAAS

1.Arrangement of microtubules in cilia/flagella from centre to periphery is
a) 9+2      b) 2+9          c) 0+9        d) 9+0
Ans: b

2) Replication of cytoplasmic DNA occurs during
a) S phase        b) G1 Phase         c) G2 Phase         d) Both S and G2 phase
Ans:c

3) Dahlia starch is the polymer of
a) Insulin           b) Fructose             c) Glucose         d) Falactose
Ans:b

4. first transgenic crop is
a) Tobacco            b) Wheat               c) tomato            d) Maize
Ans:a

5. linkage is exception to
a) Law of dominance             b) Law of independent assortment
c) Law of seggregation           d) Law of purity of gamete
Ans:c

6. A leaf is identified from
a) Flat green lamina               b) Presence of leaf blade and petiole
c) presence of axillary bud              d) occurrence of chlorophyll
Ans:c

7. verticillaster inflorescence is found in
a) solanaceae                 b) cruciferae               c) fabaceae              d) labiateae
Ans:d

8. cotyledons form the first leaves in
a) maize                      b) gram             c) pea            d) castor
Ans:d

9. polycarpic plant is
a) pear               b) pea                 c) agave             d) bamboo
Ans:a

10. 35 meiotic division leads to formation of how many seeds ?
a) 38                  b) 48                     c) 58               d) 28
Ans:d

11. which of the following is partial stem parasite?
a) Striga                  b) Viscum                   c) Santalum                d) Thesium
Ans:b

12. when stomata are equally distributed on both surface of leaf tissue are
a) Potato type                            b) Oat type                     c) Apple type                      d) Lily type
Ans:b

13. LSD is obtained from
a) Aspergillus                 b) Claviceps                      c) Mucor                d) Rhizopous
Ans:b

14. First stable product of C3 cycle is
a) OAA                            b) PEP                   c) PGA                d) RUBP
Ans:c

15. Rod shaped virus is
a) smallpox                  b) influenza                  c) TMV                    d) Rabies
Ans:c

16. Bacterial DNA is adentified as
a) DNA only                             b) DNA without histone
c) DNA with histone             d) DNA and RNA
Ans:b

17. RED snow is caused by
a) Chlamydomonas nivalis                          b) Chlamydomonas braunii
c) Chlamydomonas coocifera                     d) Both a and c
Ans:a

18. Lichens are best indicator of
a) water pollution                    b) Soil pollution                  c) Air pollution                  d) All
Ans:c

19. Number of peristome teeth in capsule opf funaria is
a) 32                   b) 64                        c) 16                 d) 18
Ans:a

20. Monkey puzzle tree is
a) Araucaria araucarium                       b) Araucaria imbricata
c) Sequoia gigantica                               d) Ginkgo biloba
Ans:b

21. Which one of the following is the confirmatory test for HIV ?
a) ELISA                                           b) Westarn blotting
c) Southern blotting                      d) Northern blotting
Ans:b

22. “Omnis cellula e cellula” means
a) All cells are originated from pre-existing cells
b) Cells are functional unit of life
c) Cells die after a fixed period of time
d) cells can phagocytose other cells
Ans:a

23.You would find a large number of grana under electron microscopic examination in
a) Mitochondria of Pisums                             b) Chloroplast of Euphorbia
c) Lysosome of Homo                                      d) cytoplasm of Proteus
Ans:b

24. Peptide bond is present in
a) Carbohydrates                                 b) Lipids                      c) Amino acids                    d) Proteins
Ans:d

25. tRNA and mRNA Respectively contain
a) gene and codon                       b) codon anticodon
c) anticodon and codon            d) None of the above
Ans:c

Posted By : MeroSpark | Comment RSS | Category : Entrance Exam
Tag : , ,

3 Comments

  1. Kabi Raj Bhatt
    Posted August 6, 2015 at 12:40 am

    Question no.21 is doutful because ELISA test also used

    • samiksha chalise
      Posted September 23, 2016 at 12:05 pm

      yes but elisa test is mainly used for tuberclosis and westernbolt test is the confirmatory test of hiv

  2. Sami Shrestha
    Posted December 6, 2016 at 9:25 pm

    Provide me every info of Ag

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*